9. huhtikuuta 2014

Keep running like you ain't gonna stopEn olekaan pitkään aikaan kääntynyt teidän lukijoiden puoleen missään asiassa, joten nyt lienee korkea aika. Meillä on nimittäin pienoinen pulma, johon en itse ole keksinyt ratkaisua.

Aloitetaan vaikkapa kertomalla, että itse innostuin juoksemisesta viime keväänä. Siitä lähtien on tullut käytyä peruslenkkien lisäksi säännöllisen epäsäännöllisesti juoksemassa (paitsi talvella, jolloin mieluummin hautaudun toppatakkiin ja lenkkeilen tuulensuojassa metsässä), välillä pidempiä ja välillä lyhyempiä lenkkejä. En ole mikään himojuoksija, tykkään kyllä juosta lujaa, mutta minulla ei ole pakollista tarvetta juosta joka ikinen kerta vähintään sitä 10km. Usein juoksenkin ensin muutaman kilometrin kovaa ja jos tuntuu siltä, kävelen hetken ja sitten jatkan taas juoksemista. Mitään tavoitteita ei siis ole, kunhan juoksentelen juoksemisen ilosta. Pointtina tässä on kuitenkin se, että pääsääntöisesti tykkään juosta reippaasti ja edetä vauhdilla.

Ja sitten siihen ongelmaan. Haluaisin nimittäin koiran (lue: Fiiliksen) mukaan juoksulenkeille ja aina välillä sen otankin. Fiiliksen kanssa on kuitenkin rasittavaa juosta, sillä se on aivan liian hidas. Enkä oikeastaan ymmärrä, mistä se johtuu - täysiä se ei ainakaan juokse, sen voin sanoa. Yleensä se ravaa "näyttelyravia" edellä, mutta tuppaa jäämään jalkoihin, koska ei oikeastaan missään vaiheessa vaihda laukalle tai etene riittävän ripeästi. Mitään eroa ei tee se, onko se hihnassa, vapaana tai flexissä. Sama juttu jokainen kerta, se ravaa edellä, mutta ihan älyttömän hitaasti. Myöskään fyssarikäynnit eivät ole vaikuttaneet, eli mistään jumeista ei ole kyse. Ja kyllähän se aksakentällä painelee menemään, samoin metsässä kavereiden kanssa (tai yksinkin) juostessa.

Kysymys kuuluukin, hyvät lukijat: miten saisin Fiilikseen enemmän vauhtia juoksulenkeille? En välttämättä halua, että se kiskoo hulluna eteenpäin tai muutenkaan mitään canicross-meininkiä, mutta jotain ripeyttä tuohon menoon olisi kiva saada. Toinen vaihtoehto olisi saada se juoksemaan pelkästään sivulla, mutta miten. Se kuitenkin hakeutuu aina eteen ja jos ohjaan sen sivulle, ei se siinä kauaa pysy. Fiiliksellä siis on selvästi halua pyrkiä eteenpäin, mutta se on vaan... noh, hitaanpuoleinen.

Tämän takia käynkin Fiiliksen kanssa lähinnä pyöräilemässä, sillä tuntuu, että se saa siinä paremmin liikuntaa kuin juostessa. Pyörän kanssa Fiilis menee huomattavasti reippaammin ja usein vaihtaa laukalle, vaikka itse en pyöräilisi edes lujaa. Mutta heti kun lähdetään juoksulenkille, meno muuttuu sipsuttamiseksi ja se todella meinaa välillä jäädä jalkoihin. Pitääkö vain tyytyä siihen, että Fiiliksestä ei tule minulle juoksukaveria? Vai olisiko tähän kenties joku ihan selkeä ratkaisu, jota en vain ole vielä hoksannut? Vinkkejä, anyone?

7 kommenttia:

 1. Muutaman kerran olen Kaken kanssa käynyt juoksemassa, ja ongelma on ihan sama. Oikeastaan pitäisi saada koiralle "juoksumoodi" päälle, että saa vetää ja mennä kovaa. Nyt se on ollut semmoista "jee voin kerrankin ravata kunnolla, kun ollaan lenkillä!" -menoa, eli tarpeille pysähdytään kans. Hiihtämässä kun kävin, niin hirvittävän kannustuksen myötä Kake tajusi, että nyt saa juosta, ja voi pojat mikä vauhti!

  Onko siis sinulla käytössä juoksuvyö ja juostonaru siinä, koiralla valjaat? Kai sitä pitäisi lähteä ihan vaan avustajan kanssa opettamaan juoksukäskyä (avustaja kutsuu koiraa matkan päästä ja koiralle yhdistetään käsky juoksemiseen).

  VastaaPoista
 2. Minulle tuli mieleen, että jos Fiilis yhdistää sinun juoksemisesi näyttelyihin tms ja on oppinut, että silloin pitää mennä nimenomaan ravia? Yrittäisin itse ehkä opettaa sille laukan ihan temppuna, vaikkapa aluksi pyöräillessä, jos se niin liikkuu laukatenkin mielellään. Sitten kun koira ymmärtää, että käsky "laukka" tarkoittaa välitöntä siirtymistä laukkaan, niin sitä voisi alkaa yhdistää myös juoksemiseen?

  VastaaPoista
 3. Teillä on siis päinvastainen ongelma, kuin meillä :D Jäynällä on intoa ja hinkua edetä vähän liiankin kanssa ja meinaa lähdöt mennä hirveäksi räksyttämiseksi. Meiltä saisi siis intoa!

  Noin muuten varmaan opettaisin Fiiliksen juoksemaan vierellä, jollei se ole kamalan innokas vetämään. Laukan sijaan olisin tyytyväinen siihen raviin, koska se on vähemmän kuluttavaa asvalttipinnoilla. Aksu ei myöskään vedä juoksulenkeillä, vaan juoksee joko just siinä hihnanmitan edellä tai sitte vierellä. Vierelle se on opetettu ihan erillisellä käskyllä. Ensin kävellessä opetin sille käskyä ja siitä sitten hiljalleen lähdettiin juoksemaan lyhyitä matkoja. Äkkiä se sen hoksasi, joten eiköhän Fiiliskin sen oppisi nopsasti :)

  VastaaPoista
 4. Kiitokset kaikille vinkeistä ja näkökulmista!

  Olen päätynyt hiljalleen siihen ajatukseen, että opetan tuon ravaamaan vierellä. Varsinaisesti laukkaamaan ja/tai vetämään en sitä haluaisikaan, kunhan ei ravaile jaloissa ja ole tiellä.

  Juoksuvyötä ei ole käytössä, pääsääntöisesti Fiilis on vapaana tai sitten mulla on remmi kädessä (tosin se juoksuvyö voisi olla ihan hyvä hankinta ainakin jos aiotaan tätä juoksuharrastusta kehittää ja jatkaa!). Ja jep, valjaissa toki koira. Pannan kanssa voisi olla vähän ikävää mennä hihna kireellä :D

  VastaaPoista
 5. Hei! sinulla on ihan mahtavan ihana koira blogi ja todella kauniita koiria :) olisiko mahdollista että voisit seurata uutta kooira blogiani kun meille tuli 3 viikkoa sitten koira? tietysti seuraisin takaisin! (voi liittyä helposti lukijakseni vaalean punaisesta pallosta ylhäällä) --> http://jellonat.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Jos et halua että koira vetää, opettaisin menemään vierellä. Onko (onhan) sulla vyö johon saat hihnan? Ite juoksen kaden lagoton kanssa, toinen ravaa juurikin Fiiliksen tyyliin vierellä, ja toinen vetää menemään edellä. Tildakin innostuu vetämään kunhan vaan innostan. Toisaalta ihan hyvä että vaan toinen vetää :D
  Itse kokeilin siis ekana ihan vaan kannustaa juoksemaan. Jos se ei kuitenkaan hoksaa, kokeile opettaa joku käsky, esim etupalkan avulla?

  VastaaPoista
 7. Sinulla on ihana blogi ja ihania koiria. Minä rakastan collieta, tosin omaa collieta ei ainakaan vielä ole, mutta ihania on colliet ja blogissani kirjoitan joskus myös colliesta ja paljon muutakin mielenkiintoista asiaa löytyy ja blogi on osoitteessa http://akkapentu.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Kiitämme kommentistasi! :)